Η Μεσογειακή διατροφή, αναφέρεται στην διατροφή των λαών της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στα κοινά χαρακτηριστικά (γνώσεις και πρακτικές που συνδέονται με την συλλογή, την προετοιμασία και την κατανάλωση τροφής) των διαφορετικών παραδοσιακών/τοπικών διατροφικών συστημάτων της Μεσογείου, ενώ το 2010 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανθρωπότητα.
Κύρια στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής είναι η εκτεταμένη κατανάλωση ελαιολάδου, η άφθονη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ανεπεξέργαστων υδατανθράκων, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και οίνου και η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένου λίπους.
Πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή, λόγω των τροφών που την συνθέτουν και των συνδυασμών τους, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου, διάφορων μορφών καρκίνου, διαβήτη, παχυσαρκίας, στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής με πολλά οφέλη, όχι μόνο για την σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία και κοινωνική ζωή, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι για να καταναλώσουν το κύριο γεύμα.